خزرنیوز - سفره رنگين غذاهاي محلي گيلان، جاذبه اي خوشمزه براي مسافران

خزرنیوز

اخبار استان گیلان

سفره رنگين غذاهاي محلي گيلان، جاذبه اي خوشمزه براي مسافران

 
خزرنیوز : استان هميشه سرسبز و باطراوت گيلان در ايام نوروز امسال نيز همچون سالهاي گذشته سفره ميزباني خود را براي هموطنان و مسافران نوروزي گسترانده است تا ميهمانان و مسافراني که به اين خطه سفر مي کنند، ايام خوشي سپري کنند.
 در کنار سفره رنگارنگ و ديدني طبيعت و استشمام بوي بهار و گل اين ديار، سفره رنگين غذاهاي محلي گيلان نيز بسان سالهاي گذشته در جاي جاي اين سرزمين گسترانيده شده است تا طعم شيرين سفرهاي نوروزي براي اين مهمانان ماندگار تر شود.
به همت کدبانوهاي گيلاني سفره مردمان اين ديار به ويژه در جشن ها و مهماني ها، چنان مفصل و رنگين است که اشتهاي افراد را براي خوردن دوچندان مي کند.
آوازه غذاهاي محلي و بومي گيلان چنان است که به يکي از جاذبه هاي قابل توجه توريستي در استان و يا جاذبه اي خوشمزه تبديل شده است و يا حتي برخي از مسافران سعي مي کنند با يادگيري شيوه پخت آن، از آن غذا در استان خود نيز پخت کنند.
هر مهمان و مسافري که به گيلان سفر مي کند، براي يک بار هم شده از اين غذاها استفاده مي کند و يا در مهماني هاي خود از صاحبخانه مي خواهد تا اين غذاها را برايشان طبخ کند.
برخي نيز سعي مي کنند از غذاهايي با ماندگاري بالا، سبزي هاي محلي، کلوچه و شيريني هاي محلي خريداري کرده و به عنوان سوغات با خود ببرند.
برخي از غذاهاي محلي همچون ميرزاقاسمي، باقلاقاتق (خورشت باقلا)، مرغ ترش، ترش تره و فوسنجون و برخي از مخلفات و شيريني جات مانند رشته خوشکار و زيتون پرورده و درار(نمک سبز) گيلان هم که زبانزد عام و خاص شده است و کمتر مسافري پيدا مي شود که از اين غذاها نچشيده باشد.
مصرف اين غذاها با برنج هاي هاي خوش طعم و بوي محلي که معمولا به صورت کته و در روستاها با آتش هيزم پخت شده و با زعفران تزيين مي شود، لذت خاصي به مهمانان مي دهد.
اغلب مغازه ها، دکه ها و دستفروشان در استان نيز سعي مي کنند تا انواعي از چاشني ها و مواداوليه غذاهاي محلي را براي مشتريان عرضه کنند.
در اين روزها بازار فروش انواع ماهي مانند ماهي سفيد و کولي، ماهي شور و دودي، زيتون، انار ترش، انواع رب هاي محلي مانند رب انار و گوجه سبز، سير، باقلا و سبزي هاي محلي نيز با حضور مهمان نوروزي داغ تر از گذشته شده است.
تنوع خوراک هاي سنتي و محلي گيلان که متناسب با شرايط آب وهوايي اين استان و اغلب با استفاده از مواداوليه اي که خود خانواده ها تهيه مي کنند، چنان زياد است که همه آنها قابل بيان نيست.
اناربيج، ششانداز، واويشکا، سيرابيج، شيرين تره، خالو آبه، چغرتمه ، نازخاتون، موتن جن، فسنجون، شامي رشتي و انواع آش ها تنها نمونه هاي از غذاهاي متنوع گيلان است.
از آنجا که در استان گيلان صيد و صيادي رونق دارد، پخت و طبخ انواع ماهي ها در اين استان با استفاده از سبزيجات خوش طعم و خوش عطر محلي هم رواج گسترده اي دارد.
خوردن اشبل کوکو، اشبل وابيج که با استفاده از اشبل (خاويار ماهي) تهيه مي شود، طرفداران زيادي دارد.
هنر کدبانوي گيلاني در تهيه غذاهايي چون ماهي کله آبه، ماهي فسنجون، ماهي فيبيج، ماهي شکم پر، دبيجا (خوراک روده ماهي) که با استفاده از ماهي و انواع ترشيجات، آب غوره ، آب نارنج يا انار ترش، مغزگردو، چاشني هاي مختلف، ادويه، سير و سبزي هاي معطر طبخ مي شود، نيز با هميشه با استقبال اعضاي خانواده همراه بوده است.
ماهي شور و ماهي دودي هم که همراه خوراک ها و خورش هاي محلي استفاده مي شود از چاشني غذاي سفره هاي گيلاني محسوب مي گردد.
از ديگر چاشني غذاهاي گيلاني کال کباب، بوراني بادمجان، بوراني اسفناج، چغندر بوراني، زيتون پرورده و اشبل مي باشد.
همچنين انواع ترشي ها، مربا و کلوچه هايي که در گيلان تهيه مي شوند، جزو سوغات اين خطه به شمار مي روند.
دلار(نمک سبز) هم که با دستان پرتلاش بانوان گيلاني به ويژه روستاييان در ظرف مخصوصي به نام نمکيار تهيه مي شود، مخلوطي از سبزي هاي معطر با مقداري نمک است که معمولا آن را به جاي نمک با ميوه هاي ترش مثل گوجه سبز، پرتقال، سيب ترش يا خيار و ماست مي خورند.
مصرف انواع ترشي ها از قبيل فلفل ترشي، سيرترشي، بادمجان ترشي، هفتابيجار، يارالماسي ترشي و پياز ترشي هم اشتهاي افراد را براي خوردن غذاهاي گيلاني دوچندان مي کند.
در کنار مصرف اين ترشي ها، مصرف انواع مرباها چون مرباي بادرنگ، شقاقل، گل قند (گل محمدي)، بهارنارنج، کدو، زغال اخته، ولش (تمشک) هم شيريني بخش سفره هاي گيلکان است.
گيلانيان به رسم و سنت ديرينه مهمانوازي همچنان آماده اند تا در روزهاي باقي مانده تعطيلات نوروزي با پهن کردن سفره اي از غذاهاي محلي، همره و با صفا و صميميت خود از مهمانان و مسافران نوروزي پذيرايي کنند و پس از تشکر و قدرداني آنها بگويند: "شمي را نوش جان
+ نوشته شده در  دوشنبه 9 فروردین1389ساعت   توسط   | 

 

فید خوان rss reader